Le premiere avril - Reisverslag uit Montpellier, Frankrijk van Annelies Riet - WaarBenJij.nu Le premiere avril - Reisverslag uit Montpellier, Frankrijk van Annelies Riet - WaarBenJij.nu

Le premiere avril

Door: Annelies

Blijf op de hoogte en volg Annelies

01 April 2008 | Frankrijk, Montpellier

Bonjour mes Amis!!!

Na een maandje Frankrijk kijk ik nergens meer van op. Het lijkt wel of de Franse elke dag Le première avril ‘ vieren’ . Maar niets blijkt minder waar, het zijn de gewoonten van de Fransen.

Zo kijk ik er niet meer van op dat:
* Er een paar keer per dag pardon tegen me gezegd wordt. (Als mensen beter uitzouden kijken of eens voor andere aan de kant zouden gaan zou dit niet 100 keer gezegd hoeven worden)
* Fransen tussen de middag en bord met aardappels, vlees en groeten eten aangevuld met een salade, stokbroodje, stukje kaas, fruit, taartje en een wijntje of biertje (waar laten die mensen dat)
* Onbeleefd zijn tegen elkaar hier gezien wordt als een vorm van beleefdheid. (Quoi? Quoi? en merde, rara blikken en middelvingers en dan vooral in het verkeer)
* Ze hier eerst de bus in stappen en daarna de mensen pas uitstappen.
* Fransen springen naar de paal waar je buskaart gescand wordt ( die buskaart zit dan in hun broekzak wat een raar effect geeft als hij na de eerste, tweede of derde keer nog niet reageert dus ze moeten blijven springen)
* Mannen hier lopen en zich gedragen als vrouwen (Montpellier schijnt een homo stad te zijn, wat me doet twijfelen aan de geaardheid van elke man)
* Er overal hondenpoep ligt (stront aan je schoen wordt gezien als versiering)
* Die aantrekkelijke Franse man van kantoor steeds aantrekkelijker wordt ( aan zijn geaardheid twijfel ik absoluut niet, wil het ook niet)

Zo kijken Fransen er niet meer van op als ik:
* In de kantine alleen een stokbroodje neem ( ik zie de vraagtekens boven hun hoofd, hoe kan het dat ze een propje is en niet aan anorexia lijdt)
* Om 7 uur een restaurant binnen stap om te eten ( heb tenslotte alleen een stokbroodje op tussen de middag)
* Eerst uit de bus stap (mensen vinden mij onbeleefd wat dan dus volgens de Franse gewoonte eigenlijk weer heel beleefd van mij is)
* Frans spreek als een …? (vertaal alles letterlijk, maar ze blijken het te begrijpen)
* Niet in de stront ga staan ( hoor er dus eigenlijk niet bij, want ik heb het niet aan mijn schoenen)
* Het benauwd krijg en bijna aan het zuurstof moet als ik DE fransman tegenkom. (wist niet dat het in maart 50 graden kon zijn in Frankrijk)

Kortom de Fransen en ik begrijpen elkaar volledig. Nog 4 weken te gaan of ik dan nog afscheid kan nemen weet ik niet. Begin redelijk te wennen aan het weer, het is hier nu 23 graden. Ook mijn weekenden die gevuld worden met terras hoppen kan ik eigenlijk al niet meer missen. Elke donderdag wordt mijn hele appartement schoongemaakt, een huishoudster in Nederland is helaas geen optie. ’s Avonds uit eten gaan begint ook een vaste prik te worden. Vrijdag het afscheid van een collega ‘ gevierd’, erg gezellig. Omdat het vrijdag was en Linda en ik dus de hele week gewerkt hadden en Frans hadden gepraat besloten we dat we te moe waren om Frans te praten, dus hebben we onze collega’s Nederlands geleerd. Bij elke hap die onze collega Julien nam zeiden wij hmmm lekker. Nu komt hij elke ochtend netjes langs en zegt na zijn Bonjour, hmmm lekker en gaat weer. Goed bezig, we krijgen ze wel aan de Nederlandse taal.

Natuurlijk begin ik Nederland stiekem ook een beetje te missen. Gister was Gooische Vrouwen hier op televisie. Hier noemen ze het Jardin Secrets. Toen ik het in de reclame voorbij zag komen sprong ik van de bank van blijdschap. Dit kan ik verstaan dacht ik. Vol goede moed zat ik gister om half 11 voor de televisie. Het begon….Wat…Willemijne spreekt Frans, maar zo kon ik me het niet herinneren. Enigszins teleurgesteld heb ik toen de ondertiteling aangezet en gelachen op de momenten dat ik me kon herinneren dat het grappig was. Dat Dokter Rossi nu Docteur Rossi is en Willemijne, Villemine is kan ik wel meeleven. Toch zou het fijn zijn als ik weer eens televisie zou kunnen kijken waar ik niet zoveel bij na moest denken.
Zondag zijn Linda en ik naar de stad gegaan om iets te drinken. Koffie. Sterke koffie. Zo sterk dat ik dacht dat ik pure koffiebonen zat te drinken. Wat verlang ik af en toe naar een kopje filter koffie van mijn moeder. Teveel melk, teveel suiker maar echt precies goed.
Zaterdag ben ik gaan shoppen. Ik was alleen avec les autres. Wilde al een tijdje nieuwe schoenen. Kon in het Frans vragen of ik ze mocht passen. Heel vriendelijk, wat een uitzondering is voor Franse mensen die het druk hebben, gaf ze mijn maat. Dit gaat de goeie kant op dacht ik. Ik paste de schoenen keek in de spiegel en merkte dat ze te groot waren. Niets aan de hand, ik vraag gewoon om een kleinere maat. Niet dus. Volgens de verkoopster was dit de juiste maat. Ik legde in Nederlands/Frans, handen en voeten uit dat ze toch echt te groot waren en ik toch liever een kleinere maat zou willen passen. Helaas de verkoopster vond dat ze goed waren dus een kleinere maat zat er niet in. Ik zei vriendelijke merci en ben teleurgesteld de winkel uitgegaan. Het zonnetje kon mij troosten, nam een schud en geniet, oftewel een orangina en kon het franse leven weer aan.

A bientôt.

Bisou Annelies

• 02 April 2008 - 17:33

LD/PP:

Chere Berry,

Autant de pays, autant de guises (a Rome, comme a Rome)!

Bisou, papa.

PS
    Jij weet natuurlijk als geen ander dat er op "chere" en "a" een accent grave moet, maar die kan ik op deze site niet plaatsen.

• 02 April 2008 - 21:23

Nimrod:

he lies!
    je vertelt je verhalen echt leuk :-)
    maar eerlijk gezegd krijg ik dankzij jou alleen maar nog meer een hekel aan fransen!
    ik was aan het begin van het jaar in de franse alpen om te boarden en toen dacht ik al zeker te weten het een stom irritant volk te vinden! door jouw verhalen vind ik dat nog meer! :p
    maar hierdoor moet jij het niet opeens niet meer leuk vinden daar hoor!
    frankrijk is natuurlijk een erg mooi land met een rijke cultuur en er zijn ook echt wel een heleboel aardige fransmannen en fransvrouwen! het is alleen zo verdomde moeilijk om ze tegen te komen lijkt mij!
    voor mij verstoppen ze zich blijkbaar maar bij jou zit het wel goed gelukkig!
    raar dat ze je geen goede maat schoenen wilden verkopen! misschien dachten ze dat je op grote voet leefde! maar dat is natuurlijk weer raar om over een hollander te denken aangezien we als zuinig bekend staan!
    ik ga nu op 1 oor!
    veel plezier en tot je volgend bericht!
    kus mark

• 03 April 2008 - 06:25

LD/PP:

Chere Berry,

Dacht het spreekwoord "'s Lands wijs,'s lands eer" zo maar even uit de mouw te schudden. Maar daarin heb ik mijzelf toch gedeeltelijk overschat.
    Het spreekwoord luidt namelijk: "A Rome, comme a Rome" met als betekenis: qui veut vivre a Rome, ne doit se quereller avec le pape, autant de pays, autant de guises.
    Vrij vertaald: qui veut vivre a Montpellier, ne doit se quereller avec les Francais et les Francaises, etc.

Dus, denk aan het motto: "Allez avec la chevre, travail au magasin"... en vooral BLIJVEN GENIETEN!

Bisou, papa.

• 07 April 2008 - 18:28

Mam:

Hallo Annelies,
    We kunnen samen schoenen kopen,misschien hebben ze voor mij ook wat leuks!Het is hier nog lang geen terrassenweer. Ik ben al blij als het droog is.
    Tot ziens, het schiet al op.
    gr.

• 09 April 2008 - 09:11

Brederdanbreed:

Orangina et sa pulpe!

• 16 April 2008 - 14:53

Jose:

Hoiiiii,

Wat een geweldige verhalen weer allemaal. Ben echt jaloers! Hier hard aan het werk! Weer een Ladies Movie Night georganiseerd was superleuk, en alle ging goed gelukkig. Heb een jongen ontmoet (via internet, niet zo'n datingsite maar op facebook) Vorige week woensdag afgesproken was hartstikke gezellig, hij is 29 I KNOW ;-) komt oorspronkelijk uit Limburg hihi wel schattiggggg die g. En ga vrijdag naar hem toe, hij woont in Breda, dus ben benieuwd. Verder gaat alles zijn gangetje hier. Wanneer kom je nou precies terug, neem dat mooie weer maar mee en dan pakken we hier ff een terrasje! Goed plan toch! Nou meid geniet er nog van en aller avec la chevre met die Franse dude. Wil wel wat leuke verhalen horen als je terug bent ;-)

Have fun!! En niet te bruin worden hoor!

Kusssss Jose